Η Εγκατάσταση Βιομηχανικής Ραδιογραφίας του Τομέα Πυρηνικής Τεχνολογίας του ΕΜΠ
Η Βιομηχανική Ραδιογραφία είναι μία από τις σημαντικότερες μεθόδους Μη Καταστροφικού Ελέγχου. Η εκπαίδευση σε αυτή μπορεί να δώσει στους φοιτητές του ΕΜΠ τη δυνατότητα να γνωρίζουν τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να εφαρμόζεται η υπόψιν μέθοδος ορθά και με ασφάλεια. Για το σκοπό αυτό, ο Τομέας Πυρηνικής Τεχνολογίας ήδη από το Ακ. Έτος 2005 2006, εισήγαγε στο 7ο εξάμηνο του Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών το μάθημα επιλογής "Βιομηχανικές Εφαρμογές Πυρηνικής Τεχνολογίας" και στο ΔΠΜΣ "Εφαρμοσμένη Μηχανική" το μάθημα ροής "Μη Καταστροφικοί Έλεγχοι Υλικών με Μεθόδους Πυρηνικής Τεχνολογίας", σημαντικό μέρος των οποίων είναι αφιερωμένο στη Βιομηχανική Ραδιογραφία. Παράλληλα, και με στόχο την ανάπτυξη της Εργαστηριακής Εξάσκησης στα υπόψιν μαθήματα, συγκροτήθηκε και Εγκατάσταση Βιομηχανικής Ραδιογραφίας, αποκλειστικά με μελέτες και εργασία του προσωπικού του Εργαστηρίου Πυρηνικής Τεχνολογίας.
Στα πλαίσια σειράς Διπλωματικών Εργασιών και μίας Μεταπτυχιακής Εργασίας (ΜΔΕ) πραγματοποιήθηκε επιπλέον και η τεκμηρίωσή της σε όλες της τις λεπτομέρειες. Σήμερα (2010), η Εγκατάσταση αυτή λειτουργεί πλήρως με τις ακόλουθες βασικότερες συνιστώσες:
- μηχανή παραγωγής ακτίνων x της GΕ Inspection Technologies GmbH, 200 kV (διαπερατότητα χάλυβα έως 42 mm),
- αυτόματο εμφανιστήριο της AGFA τύπου NOVA,
- διαφανοσκόπιο
- μετρητής οπτικής πυκνότητας
- συλλογή δοκιμίων ελέγχου ποιότητας ραδιογραφικής εικόνας κατά ΕΝ και ASTM
- τα απαραίτητα παρελκόμενα και αναλώσιμα.
Για την εξυπηρέτηση της Εγκατάστασης διαμορφώθηκε και τροποποιήθηκε θωρακισμένος υπόγειος χώρος του Εργαστηρίου, που ικανοποιεί τα πλέον αυστηρά κριτήρια ακτινοπροστασίας και έχει αδειοδοτηθεί από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας. Ο έλεγχος της μηχανής ακτίνων x, γίνεται από ειδικό δωμάτιο ελέγχου εκτός και μακρυά από τον θωρακισμένο αυτό χώρο. Επιπλέον, τμήμα των χώρων του Εργαστηρίου έχει διαμορφωθεί ως σκοτεινός θάλαμος υψηλών προδιαγραφών για τις ανάγκες εμφάνισης του φιλμ. Στην Εγκατάσταση οι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα να ασκούνται σε σειρά εργαστηριακών ασκήσεων, κατά τις οποίες επιδιώκεται η διαπίστωση πραγματικών αστοχιών σε μεταλλικές κατασκευές (π.χ. πόροι και ρωγμές) σε πρότυπα ή πραγματικά δοκίμια. Πέραν της παρεχόμενης εκπαίδευσης εξελίσσεται ερευνητικό έργο με στόχο την παραγωγή ραδιογραφιών και τομογραφικών απεικονίσεων, από δείγματα ακτινοβοληθέντων στοιχείων πυρηνικού καυσίμου αεριόψυκτου αντιδραστήρα και γενικότερα από δοκίμια μηχανολογικών κατασκευών με τυπικά ελαττώματα.